ЕС позволи авторитарния режим на Груевски

Сергей Станишев на антиправителствените протести в Македония

Европейските институции подцениха ситуацията в Македония през последните години и позволиха развитието на авторитарен режим в страна, която кандидатства за членство в пакта. Това заяви по време на дебат на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург президентът на европейските социалисти Сергей Станишев.

Той изрази опасения за начина, по който функционират държавните институции в югозападната ни съседка, а правителството там на практика не е демонстрирало уважение към основни демократични ценности и стандарти, които са залегнали в процеса на разширяване на ЕС.

Станишев подчерта, че Македония е била държавата първенец в европейската интеграция сред страните, които искат да влязат в ЕС, но при управлението на Груевски е изпаднала в трайна и дълбока политическа криза.  

Според евродепутата, сегашното правителство използва всички държавни служби за своя изгода и е подчинило бизнеса, медиите и съдебната система.

"Европейският съюз не може да реши всички вътрешни проблеми на страната, но трябва да използва всички възможни средства, за да подпомогне гражданите в техния стремеж към справедливост и демокрация", заяви той. 

Лидерът на европейските социалисти припомни, че в неделя присъства на гражданския митинг в Скопие не за да поучава или проповядва, а за да чуе гласа на гражданите. Той изрази задоволството си, че хора с различни политически убеждения и етнически произход, представители на гражданското общество и неправителствени организации, са се обединили в искането си, за защита на основни права и свободи в страната.

Той цитира студент от протеста, който казал, че в Македония не става дума за това кой е на власт и кой в опозиция, а за самото функциониране на държавата.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст