И омбудсманът поиска “мълчаливото” съгласие в действие

Константин Пенчев - омбуддсман

"Мълчаливото" съгласие да замени "мълчаливия" отказ, призова омбудсманът Константин Пенчев пред депутатите от парламентарната комисия по вероизповедания и правата на човека. Народните представители приеха единодушно доклада за дейността на омбудсмана за 2014 година. 

Пенчев призова парламентът да обърне внимание на правата на потребителите и отбеляза, че е важно да бъде решен въпросът със съдебното изпълнение.

"Моята мечта е да бъде приет принципът на мълчаливото съгласие, а не на мълчаливия отказ", заяви омбудсманът.

Според него не е редно гражданите да бъдат "наказвани" заради администрацията. Въпреки това, правилото не можело да мине без изключения. Пенчев даде пример издаването на разрешително за оръжие – в този случай няма как да се приложи принципа на "мълчаливото" съгласие, а желаещият ще трябва да изчака излизането на решението.

В началото на март депутатите от Патриотичния фронт внесоха проект за изменение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). С поправки в закона те искаха да заложат, че непроизнасянето на държавните институции в 7-дневен срок от страна на административният орган, да се счита за мълчаливо съгласие, с което да се издаде поискания от лицето акт. 

Пенчев отбеляза, че се наблюдава спад в жалбите през миналата година, но хората, които се жалват са почти същия брой. През 2013 г. те били около 10 000 граждани, а за изминалата година са 9 870, а само за днешния ден до омбудсмана са се допитали 12 души.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст