Разчистват от взривовете в Иганово до края на май

ВМЗ Сопот

До дни се очаква министерството на отбраната да подсигури тежка техника и машини, с които до края на месеца да бъдат разчистени засегнатите райони след взривовете в село Иганово. След възстановяване на дейността в завода от икономическото министерство ще изискат пълна инвентаризация във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ).

В същото време от прокуратурата съобщават, че вече почти целият район на взрива е почистен. "Считано от 20.05.2015 г. работата на площадка Иганово може да бъде възстановена от служителите на ВМЗ, без да се влияе от последващите действия на специализираната тактическа група", се посочва в съобщение на прокуратурата. 

Според информация от министерство на отбраната, специализираната тактическа група продължава дейностите по разузнаване и повърхностно прочистване в район, разположен в еднокилометровия периметър от епицентровете на двата взрива. В състава на групата са включени 35 военнослужещи от поделенията в Белене и Карлово.

До момента са прочистени над 22.6 хил. дка земеделски земи и район от над 2.6 хил. дка в складовата база. В разчистената територия са открити общо точно 2 919  боеприпаса, 13 537 остатъци от боеприпаси без взривно вещество и 1 159 кг. скрап. От министерство на отбраната съобщават, че "находките" са предадени на ВМЗ-Сопот.

Вчера пък са били прочистени 603 дка. в територия, разположена в еднокилометровите радиуси от епицентровете на двата взрива, която е извън складовия район на ВМЗ – Сопот.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст