Развиваме общ бизнес с Казахстан

лукарски казахстан

Засилването на търговско-икономическите отношения между България и Казахстан чрез създаването на смесени предприятия, бе една от обсъдените теми от министрите на икономиката на двете държави Божидар Лукарски и Ерболат Досаев в Астана. По време на Осмия Астанински икономически форум министрите говориха и за възможността за откриване на редовни полети между двете държави.

"България може да бъде врата за Казахстан към пазара на Европейския съюз не само поради географската си близост, но и поради близостта на двата народа", обяви министър Досаев. По негови думи, съвсем скоро предстои подписване на търговско споразумение между Казахстан и ЕС.

Според казахстанския министър, има голям потенциал за развитие на търговията и преработката на селскостопанска продукция и фармацевтиката. "България има опит, традиции и технологии в селскостопанския сектор, които биха могли да се използват чрез създаване на смесени предприятия с казахстански капитали и български технологии и оборудване", посочва още Досаев.

Друго предимство според министъра от Казахстан, че България е атрактивна за инвестиции с едни от най-ниските данъци в ЕС – 10% плосък данък. В същото време пък Казахстан предлага добри условия за инвестиции като освобождаване от данъци за 10 години след започване на бизнес.

Интересно е да се отбележи, че предложението за откриване на редовни полети между двете държави идва от страна на Лукарски, след като казахстанският му колега отбеляза, че съгражданите му не само посещават България, но и много от тях имат имоти на Черноморието. По този повод и двамата министри поеха ангажимент да поставят въпроса пред колегите си, отговарящи за транспорта.

По данни на министерство на икономиката през 2014-та стокообменът между двете страни отбеляза намаление с 8.2% спрямо 2013 година. В същото време българският износ нараства с 2.6%, а вносът отбеляза намаление с 16.4%. Освен това двустранният стокообмен между България и Казахстан през последните години се намира в голяма зависимост от обемите на реализирания у нас внос на казахстански нефт и нефтен газ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст