И в Япония мамят с пенсиите

клм

В Япония неотдавна бе задържана 86-годишната Мицуе Судзуки, която е обвинена в мошеничество. Оказва се, че е получавала пенсиите на отдавна починалите си родители в продължение на цели 50 години. Новината, разбира се, впечатли японците, но не им се стори невероятна.

Общата щета, нанесена от действията на жителката на град Ен, надхвърля 50 млн. йени (420 хил. долара). Измамата била открита случайно. Според документите бащата на Мицуе трябвало да навърши 112 години, на колкото е най-възрастният човек в света – Сакари Момои, също японец. Така че властите на Ен решили да поздравят дълголетника и тогава установили, че той е починал през 60-те години на миналия век.

За моралистите тази история е добър повод да поразсъждават за падението на нравите. Все пак японците имат репутацията на изключително честни – нивото на престъпност в държавата е едно от най-ниските в света. За хората с по-практичен ум пък (каквито са повечето в Япония) престъплението на Мицуе Судзуки е причина за пореден път да се замислят за особеностите на системата за социално осигуряване, дала възможност на обвиняемата да се обогатява за сметка на мъртвите си родители.

Японецът може да разчита на две пенсии. Едната е задължителната държавна, която се формира от вноските на работодателите, а другата се изплаща от частните пенсионни фондове. За нея се грижи самият работник. Всеки месец той изплаща определена сума, за да може след навършване на 60 години (възрастта за пенсиониране и на жените, и на мъжете) да получава солидна редовна добавка към доходите си. Измамата, реализирана от Судзуки, не би могла да се случи с пенсия от частния фонд, където внимателно следят как се изразходват парите. Но ако човек реши да получава само държавна пенсия, може да се възползва от тромавата държавна машина за социално осигуряване плюс някои особености на японския национален характер.

В Страната на изгряващото слънце не обичат нахлуването в личния живот. Надничането в чуждите финанси, без сериозна причина, само по себе си е признак на лош тон.  Затова и не е прието да се контролират пенсионерите. Съществуват, разбира се, социални служби към общините, които се интересуват от здравето на престарелите хора. Но ако се установи, че има кой да се грижи за пенсионера, например живи и здрави деца, интересът на държавните органи към съответното семейство се свежда до нулата. Още повече че пенсиите не се разнасят от пощаджиите, а се превеждат по специални сметки. От тях пък може да тегли пари всеки, който разполага с картата на пенсионера и знае нейния пин код.

Японското общество и властите сякаш са свикнали да живеят с мисълта, че повечето хора са честни и съвестта им е най-добрият контрольор и защитник срещу всякакъв вид злоупотреби. Точно от това се възползват недобросъвестните граждани, чийто брой расте от година на година. Във всеки случай напоследък не минава и месец, без в пресата да се появят съобщения за измами с получаване на пенсии на починали хора. 

Може би наистина става дума за падение на нравите, а може би съблазните за недобросъвестните са станали повече. Броят на пенсионерите в Япония стремително расте, което означава, че размерът на отчисленията, които се налага да правят хората в работоспособна възраст, също се увеличава. И не е за чудене, че някои от тях решават да си "избият" част от парите след смъртта на родителите си. Любопитно е, че пикът на този вид мошеничества е през относително спокойните години. Най-много подобни машинации са разкрити през 2010-а. През 2011-2012-а, когато Япония се съвземаше след страшното земетресение и аварията във "Фукушима", гражданите са били по-честни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст