Пак отложиха внасянето на промените в Конституцията

Парламент Радан Кънев - Реформаторски блок Цветан Цветанов - ГЕРБ

И днес няма да бъдат внесени предложенията за промени в Конституцията.  Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той се ангажира измененията да бъдет вкарани в деловодството на парламента през следващата седмица.

„Въпросът е да има диалог и търсене на политически консенсус и в другите парламентарно представени групи. Към всички сме се обърнали за подкрепа, но всяка една парламентарна група си има свое политическо решение към настоящия момент. Надявам се, ако създадем една работа атмосфера и бъдат чути различни мнения, консенсусни за всички, които са се подписали, ще може да увеличим подкрепата за реализирането на идеята”, заяви Цветанов в кулоарите на парламента.

До момента са събрани 124-125 подписа, от които 8 са на депутати от партията Христо Ковачки, обяви Цветанов. По думите му има отсъстващи депутати от ГЕРБ, заради здравословни проблеми, които желаели да се подпишат и затова ще се съобразят с тях и ще ги изчакат. Цветанов каза, че в момента няма как да се съберат две трети от гласовете на всички народни представители, или 160 подписа, но очаква след разговори на работно ниво с всички групи след внасяне на измененията да се постигне конституционно мнозинство.

Радан Кънев от Реформаторския блок също призна, че ще продължава да убеждава своите колеги от другите парламентарни сили в необходимостта от промени в Конституцията. „Бавим се, защото събираме всеки отделен подпис”, каза той.

„Ако не се получи подкрепа за промени в Конституцията би било знак, че цялата опозиция в този парламент е национално безотговорна. Била е такава в миналото, но вярвам в еволюцията”, коментира Радан Кънев.

Той заяви, че се вижда, че промените няма да бъдат подкрепени от ДПС. Той добави, че има постоянен диалог с АБВ, които обаче не желаели да бъдат вносители, но Кънев вярвал, че те ще дадат подкрепа след работата в комисията. „Нека се съберем в комисия да видим къде са пресечните точки. Не подценявайте публичния конституционен дебат в пленарна зала. Зад тези промени са 90 % от българите”, убеден в Кънев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст