Търговските вериги нажежиха страстите

Магазин

Месец след като Народното събрание изненадващо прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, станал известен като закона срещу търговските вериги, срещу предложенията вече се оформи истинска вълна от критики. 

Официално становище по казуса изрази преди дни Българската търговско-промишлена палата. В него организацията заявява, че със законопроекта, който бе внесен от БСП, се нарушават три основни конституционни принципа: този на разделение на властите (чл. 8 от конституцията), на свобода на договарянето, който всъщност е израз на конституционния принцип на свободната стопанска инициатива (чл.19, ал. 1), както и на равнопоставеност на стопанските субекти (чл.19, ал. 2).

Първото притеснение на БТПП е, че легалната дефиниция на понятието "значителна пазарна сила" е твърде общо и неясно, поради което на практика конкретизацията му в отделните случаи ще зависи само от Комисията за защита на конкуренцията. "Подобно концентриране на две власти (нормотворческа и правораздавателна) в един орган е недопустимо", пишат от промишлената палата.

Като конституционно нарушение се определя и идеята КЗК да преглежда типовите договори на предприятията и да налага промени в тях. Налице е ограничаване на пазарната инициатива и договорната свобода, тъй като на контрагентите императивно е вменено задължението да съгласуват общите си условия и да създават бланкови договорни правоотношения", категорична е БТПП.

Накрая палатата посочва, че целият законопроект за промени в Закона за защита на конкуренцията нарушава равнопоставеността на стопанските субекти, защото се създават регулации само за определен вид предприятия – тези, които търгуват със стоки и имат годишен оборот над 50 млн. лева. Според нея "Освен че това предложение е необяснимо, тъй като извън обхвата му остават куп други предприятия, някои от които с реално монополно положение на пазара, то ще изкриви икономическата среда и правилата за лоялна конкуренция".

Критична позиция изрази и Германо-българската индустриално-търговска камара. Нейното становище е, че законопроектът съдържа влошаващи за бизнес средата, конкуренцията и потребителите разпоредби, свързани с въвеждането на понятието "значителна пазарна сила" и изискването Комисията за защита на конкуренцията да одобрява типови договори и общи условия между търговците и техните доставчици.

"Притеснение будят и предвидените санкции от 10% от годишния оборот за злоупотреба със "значителна пазарна сила". Те са икономически необосновани и застрашават присъствието и оставането в България на български и чуждестранни инвеститори. За сравнение, в други страни от Европейския съюз с подобна глоба не се санкционират дори нарушения на нелоялната конкуренция, а акцентът е поставен върху обезщетяването на засегнатия конкурент", твърдят от камарата. Позицията им е изпратена до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до премиера Бойко Борисов.

Противници на предлаганите от БСП промени са още бизнес организациите КРИБ и БСК, както и Австрийското търговско представителство, Френско-българската търговска камара и други. Водещи икономисти също видяха опасност от свръхрегулация и ограничаване на свободния пазар в тези текстове. 

EuroCommerce, която обединява търговски сдружения от 31 държави в Европа, пък е на мнение, че подобни разпоредби не са в съответствие с европейското законодателство за правото на свобода на договарянето и противоречи на принципите на свободната пазарна икономика. А Световната банка определи въвеждането на понятието "значителна пазарна сила" като рисково за българския пазар.

От Сдружението за модерна търговия, което обединява големите хипермаркети у нас, твърдят, че промените в конкурентното законодателство ще доведат до повишаване на цените на храните и ще навредят на малките и средните български производители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст