Зрелостниците се явяват на втора матура, а седмокласниците на изпит по математика

ученици

Днес седмокласниците се явяват на изпит по математика, а дванадесетокласниците – на втора задължителна матура, която е по избран от тях предмет.

Вариант 1 се падна на държавният зрелостен изпит на абитуриентите. Той беше изтеглен в 7 ч. в сградата на МОН. Матурата на дванайстокласниците започва в 8 ч. и е с времетраене 4 астрономически часа. Вариантът важи за всички 13 учебни предмета, по които се явяват зрелостници.

Най-много – 17 671, са избрали биология и здравно образование. 14 638 – география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 598 абитуриенти.

Изпитът започва в 8 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

В 9 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за VII клас.

Изпитът ще започне в 10 часа. Той се състои от 2 модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида – задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст