ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Еврохолд” с първи паричен дивидент

Асен Христов

"Еврохолд България" АД, който се управлява от Асен Христов, планира да плати паричен дивидент – за първи път в историята си. Дивидентът бе разпределен за последно през май 2007 г., но под формата на акции. Всеки акционер тогава получи по три нови срещу всяка стара, която притежава.

Според материалите в дневния ред за общото събрание на 30 юни се предвижда дивидент от 0.0046 лв. на акция за 2014 година. Това се равнява на 35% от печалбата на холдинга за миналата година или 582 714 лева. Цялата сума на печалбата е 1.665 млн. лева. Разбира се, дивидент ще се дава, ако акционерите приемат доклада за дейността и счетоводния отчет за миналата година. Останалата част от положителния финансов резултат в размер на 1 082 181 лв. ще попълни фонд "Неразпределени печалби от минали години".
От възможността за участие в разпределението на печалбата ще се възползват "Старком холдинг" АД, който държи дял от 50.05% от капитала, "Дар Финанс" ЕООД с 18.25% и финландската KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery. Тя закупи 12% от капитала през ноември миналата година. Останалите акции са собственост на други фирми и индивидуални инвеститори.

Общото събрание на дружеството ще гласува и за освобождаване на Красимир Катев  (бивш заместник-министър на финансите в кабинета "Сакскобурготски”) като член на Надзорния съвет на "Еврохолд България". Предложено е на неговото място да влезе фирмата "Дар Финанс" ЕООД.

Освен това ще бъде гласувано и овластяване на Управителния съвет и на представляващите "Еврохолд България" да предоставят обезпечения в полза на "Първа инвестиционна банка" АД в качеството й на кредитор на "Астерион България" АД (кредитополучател) и съдлъжника "Авто Юнион" АД. Ще бъде учреден залог върху 14 099 999 акции от капитала на инвестиционния посредник "Евро-Финанс" АД, което е дъщерно на "Еврохолд", т.е. 99.999% от книжата му с право на глас, ако акционерите одобрят предложението. Максималният размер на кредита е 1.8 млн. евро, а срокът за изплащане е до 30 април 2020 година.

Инвестиционният портфейл на "Еврохолд"  включва дъщерни дружества, извършващи дейности в четири направления – финансови услуги, продажба на автомобили, лизинг и застраховане (в Румъния, България и Македония).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст