ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“АликсПартнърс” ще разследва трансферите в Корпоративна банка

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките реши на 5 юни да предложи на синдиците на Корпоративна банка да сключат договор с "АликсПартнърс Сървисис ЮКей" (AlixPartners Services UK LLP). Фирмата притежава необходимия международен опит в разследване на банкови фалити. И на нея ще бъде възложено да извърши действия по проследяване на трансферите извършени от КТБ. Според Закона за банковата несъстоятелност, "АликсПартнърс Сървисис ЮКей" ще препоръча на синдиците й действия за запазване и връщане на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона и на добрите банкови практики. На проверка ще подлежат и случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или транзакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние.

Конкретните условия, при които "АликсПартнърс Сървисис ЮКей" ще извършва всички тези услуги, няма да бъдат оповестени по изрично искане на компанията. С други думи, както можеше и да се предполага широката публика, няма да научи каква финансова полза за масата на несъстоятелността на КТБ ще донесе този договор.

Опасяваме се, че и конкретните резултати от дейността на фирмата ще бъдат достъпни само за избрана група политици и държавни мъже, които на тази база ще раздухват политически спекулации както и когато им е удобно. Но за това фирмата няма вина. Тя ще си свърши работата, за която е сключила договор и за която ще й бъде платено. Колко? И това едва ли ще научим.

Обикновено при такива договори заплащането варира силно. То зависи както от степента на сложност на проучването така и от броя на финансовите сделки, които се проверяват. За самата проверка се плащат между 0.1 и 1% от проследените трансфери. Отделно има такса за консултациите по правните способи, с които установените плащания могат да бъдат върнати в КТБ, и ако има възстановени средства върху техния размер, за тях се плаща такса за успех. Ако да кажем са проследени трансфери за 2 млрд. лв., възнаграждението на фирмата за това може да е в размер на няколко милиона. Но установяването на преводите въобще не означава, че синдиците на банката ще успеят да възстановят макар и малка част от тях. Така че от цялата сделка масата на несъстоятелността може да излезе и на минус. Гаранции за някакви финансови ползи никой не може да даде.

Фирмата "АликсПартнърс Сървисис ЮКей" бе избрана след конкурс, който продължи повече от месец и на който се явиха единадесет компании. След като оцениха офертите им, членовете на УС на Фонда за гарантиране на влоговете продължиха преговорите с три компании, които бяха дали най-изгодни предложения. От тях след две седмици преговори бе избрана "АликсПартнърс Сървисис ЮКей". Според официалното пресъобщение на фонда избраната фирма е водеща глобална мултидисциплинарна консултантска компания. "В своята практика на финансово- консултантски услуги AlixPartners има водещ световен опит в проследяване, разследване и възстановяване на активи, както и в подпомагане на съдебни действия, и е постигнала важни успехи във възстановяването на активи в множество и сложни юрисдикции. Екипът е извършвал разследвания в над 40 държави, покриващи всички региони на света с помощта на водещи криминалистични средства, е-откриване, дейта майнинг и технологии за анализи. AlixPartners има особено силен опит в ангажименти, свързани с банки и други финансови институции, включително и с обвинения за измами", се казва в официалното съобщение.

При работата на "АликсПартнърс Сървисис ЮКей" ще бъде интересно дали тя ще наема български подизпълнители и ако да кои ще са те. Тази информация може да даде много интересни ориентири за характера и дълбочината на разкритията на въпросната компания. Но точно заради това подробности в тази посока едва ли ще бъдат оповестени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст