ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите не дойдоха на работа

ПарламентПразна зала

Петъчното пленарно заседание на Народното събрание пропадна. Причината стана липсата на кворум, след като народните представители от БСП и ДПС решиха да не се регистрират и на практика осуетиха днешния работен ден на парламента. На три пъти председателят на парламента Цецка Цачева се опита да открие заседанието, но необходимият брой депутати така и не бе достигнат, с което пропадна и гласуването на промените в Закона за здравното осигуряване и Закона за горите.

Първият път се регистрираха 101 депутати, а втория и третия по 110 и 113 народни представители. От управляващото мнозинство заявиха, че почти всички депутати от четирите парламентарни групи са били в залата. 

От групите на Реформаторския блок и Патриотичния фронт също липсваха депутати. От групата на БДЦ в зала бяха едва четирима души. 

Заместник-председателят на Народното събрание от ГЕРБ Димитър Главчев заяви пред репортер на "Банкеръ", че от тяхната партия са се регистрирали всички, които са били на работа. Той не уточни колко души липсват, но обясни, че отсъствието им е главно заради командировки.

"Виждате, БСП, ДПС и "Атака" ги няма в зала или ако са – не се регистрират. Очевидно, че старата любов ръжда не хваща", подчерта народният представител.  При регистрацията обаче липсваха около 20 депутати от ГЕРБ.

"Нерегистрацията е легитимна парламентарна процедура, която се повтаряше много често в предходния парламент. Този номер го научихме от ГЕРБ. С каква цел ГЕРБ си играеше на влез-излез в миналото Народно събрание? Казах на председателката Цецка Цачева, че липсата на кворум действа дисциплиниращо и че управляващото мнозинство трябва да проведе среща", заяви депутатът от ДПС Алиосман Имамов. 

Той допълни, че много хора липсваха и от парламентарната група на Реформаторския блок. По думите му те имат повече министри, отколкото присъстващи депутати. Имамов добави, че управляващите носят цялата отговорност за осигуряването на кворум.

"Много се разхайтиха депутатите от ГЕРБ и от управляващата четворна коалиция. Това беше начин да им бъде припомнено това", каза в парламента социалистката Мая Манолова. Тя заяви, че както всички нормални хора ходят на работа, така и лицата от четворната коалиция трябва да го правят. 

"Според мен, депутатите от ГЕРБ, тъй като имат навика да се самозабравят, от време на време, трябва да бъдат сваляни на земята и да им бъде припомнено, че правилата важат за всички“, отбеляза още народният представител от левицата.

"Днес ДПС и БСП бойкотираха пленарното заседание, за да спрат окончателното приемане на Закона за здравното осигуряване", коментира от своя страна лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него така ДПС и БСП разкрили кой спира реформата в здравната система и закриля далаверите с парите от вноските на българските граждани.

Той все пак призна, че е имало твърде много отсъстващи от всички групи и обясни, че от Реформаторския блок са липсвали 7 депутати, двама от които без предварително заявена причина. "Реформите са в преломен етап, изборите наближават – оттук насетне подобни бойкоти ще има много, явно трябва да сме по-отговорни", категоричен беше лидерът на Радан Кънев.

Депутати от Патриотичния фронт пък разтълкуваха провала на днешното заседание с предвижданите промени в Закона за горите. Според тях дървената мафия е виновна за липсата на кворум и никак не е случайно, че именно от ДПС не са се регистрирали, тъй като тяхната партия е обвързана с нелегалния дърводобив. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст