ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дончев предлага кредитен портфейл за фирмите, работещи с Виетнам

Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг

Българското правителство ще обсъди възможността за създаването на кредитен портфейл от около 20-30 млн. лева за подкрепа на фирмите, които имат желание да работят с виетнамски компании. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на българо-виетнамски бизнес форум в София, в който участваха над 45 компании от Виетнам и 80 бизнесмена от България. На двустранните срещи с бизнесмени от азиатската страна присъстваха премиерът на Виетнам Нгуен Тан Зунг, който е на посещение у нас, както и българският икономически министър Божидар Лукарски.

Дончев коментира, че България може да се превърне за Виетнам във врата към Европа. Това ще стане възможно с подписването на договора за свободна търговия между Виетнам и Европейския съюз в края на годината. Така двете страни биха могли да си сътрудничат нови сфери като например ядрената енергетика, ВЕИ, екологията, отбранителна индустрия и туризма, изтъкна вицепремиерът. "През последните години България доказа, че може да управлява милиарди в сферата на околната сфера", увери още той. Освен това българското правителство е получило от виетнамския бизнес предложение за изграждането у нас на завод за производство на полуфабрикати, които след това да бъдат изнасяни на европейските пазари. 

Реални възможности за двустранна търговия между Виетнам и България има и в областта на химическата и фармацевтичната промишленост чрез повишаване на българския износ на лекарства и инвестиции в изграждането на производствени мощности на територията на Виетнам. За разлика от 2008-а, когато стокообменът между двете страни е рекорден и възлиза на 100 млн. щ. долара, то сега достига едва 93 млн. щ. долара.

Възможност за разширяване на стокообмена има в съвместно производство и износ на естествена коприна, производство на тютюневи изделия и други. Интерес има за сътрудничество в сферата на селското стопанство чрез доставка и проектиране на оборудване и системи за напояване; износ на български вина, хранителни продукти, селскостопанска продукция и техника, етерични масла и други.

Виетнам от своя страна пък може да внася у нас ориз, замразени морски продукти, кафе, каучук, черен пипер и чай.

От своя страна виетнамският премиер Нгуен Тан Зунг изтъкна, че в последните години азиатската страна се е изкачила на 9-то място по инвестиционна привлекателност в света. Така сега във Виетнам бизнесът си развиват над 18 хил. чуждестранни бизнесмени от 101 държави. Заложените инвестиции възлизат на над 260 млрд. щ. дорада, като до момента са реализирани половината от тях.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст