ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Евроексперти проверяват качеството на млякото в българските ферми

кравефермери

Качеството на добиваното мляко в България ще бъде проверено от мисия на Европейската комисия, която пристига у нас, съобщи БНР. В края на 2015 година изтича преходният период за фермите, които не могат да изпълнят европейските хигиенни изисквания за млякото. Към момента броят на фермите, които са постигнали изискванията на Брюксел, е над 3 600 от общо 37-38 хиляди.

"Две трети от кравите в България са в тези 3 600 ферми, които са постигнали изискванията на общността", заяви главният експерт в дирекция "Здравеопазване на животните" в Агенцията по храните д-р Марин Маринов. Той припомни, че фермите у нас са разделени в три групи. Първата група са модерните ферми, които отговарят на всички изисквания. Втората група са стопанствата, които са постигнали част от изискванията и то по-специално в материалната база и остава да постигнат показателите в хигиената на мляко. Третата група, която пък е най-многобройна група, не са постигнали нито едно от изискванията.

Маринов поясни, че в първата група са над 3 600 ферми. Във втората са около 500-600, които са в процес на категоризация, за да влязат в списъка с отговарящи. Третата група пък са ферми с една, две до три крави.

"Сега в този последен период на дерогация работим точно с тези ферми, тъй като изискването на Европейската комисия е да намалим фермите, които произвеждат неотговарящо на изискванията мляко", каза още главният експерт. Маринов обясни и какви са перспективите пред малките ферми, ако не успеят до края на годината да покрият изискванията: "Първо, те могат да направят модернизация и да влязат в първа група. Ако не я направят, имат още две възможности – едната е да преминат в месно направление, тоест да не произвеждат мляко, а да произвеждат телета. Третият вариант е да оставят продукцията за лична консумация".

Вече три пъти България получи от ЕК удължаване на срока, като последният аванс е до края на тази година. В четвъртък министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че ново удължаване на срока страната ни няма да иска.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст