ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Претория – далечна, непозната и екзотична

Претория

Всяко едно пътуване е откритие. Тръгвайки за Република Южна Африка научих нещо, което много ме изуми. Знаех вече за страни, които имат по две столици, но се оказа, че има и държава с по три столици.

Например, Претория (на английски: Pretoria, на африканс: Pretoria) е главната в Република Южна Африка. Градът е разположен в северната част на страната в провинция Гаутенг и е седалище на правителството. Парламентът на страната е в Кейптаун, а Върховният съд – в Блумфонтейн.

Претория е основана през 1855 г. от западноевропейски преселници. Наречена е от тогавашния президент Мартинус Преториус на Бурската Южноафриканска република на името на неговия баща Андриес Преториус. Градът е застроен по склоновете на няколко хълма, като надморската му височина е 1350 метра.

Претория е богат и изпъстрен с история град, в които има множество музеи и паметници. Центърът му е разположен около Площада на църквата, която е определяна като люлка на града. Името му идва от факта, че в миналото това място е представлявало пазар, и фермерите са се събирали с техните вагони и палатки по време на Светото причастие.

Главна пътна артерия е булевард "Пол Крюгер". Той пресича града от централната железопътна гара до зоологическата градина, която е сред най-интересните и разнообразни в света със своите 2500 вида животни. Националният зоопарк на Претория влиза в десетката на най-добрите зоопаркове в света. В центъра на града са сградите на правителството, министерства, Монетният двор и Теологическият музей. В Претория има университет, основан през 1908 г., с няколко факултета, както и няколко публични библиотеки. В североизточната част на столицата се намира кварталът Мамелоди, населен изцяло от чернокожи. Той е дом и на футболния отбор "Мамелоди Съндаунс", чиито главен треньор е бил Христо Стоичков.

Градът е символ на изключителна смесица между бели, чернокожи и цветнокожи и един от немногото градове в ЮАР, голяма част от жителите на които са европейци. Претория е преминала през множество разнообразни културни влияния и това се е отразило на използваните архитектурни стилове. Може да се видят сгради от британския колониален стил до арт деко, примесени с уникалния южноафрикански стил. Някои от известните здания в Претория са сградите на правителството. Те са една от основните забележителности в града и са символ на авторитета на страната и главен щаб на националното правителство. Тук се извършват различни церемонии. Това е мястото, където Нелсън Мандела встъпва в длъжност като президент през април 1994 година. Не бива да се пропускат паметникът Voortrekker на върха на един от хълмовете, заобикалящи Претория, районът на университета на Южна Африка, президентската къща и други. Резиденцията на държавния глава носи поетичното име "Заря на новото време". Интересни са Националната зоологическа градина на Южна Африка, в която могат да се разгледат парка на влечугите и най-големия аквариум в Южна Африка, а също и Националната ботаническа градина Претория.

В близост до града са и мините за добив на диаманти на компанията "Премиер", най-големите в света. Тук през 1905 г. е намерен най-големият открит диамант "Кулинан", с размер на мъжки юмрук и с около 3000 карата. Тогавашната управа подарява диаманта на краля на Великобритания Едуард VII. В продължение на две години най-добрите майстори-шлифовчици на Амстердам работят по диаманта и в резултат се получават осем големи и 105 по-малки диаманта, които се вграждат в скиптъра на монарха.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст