ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Земеделският министър очаква добра зърнена реколта

десислава танева

Добра реколта от есенни култури прогнозира министърът на земеделието Десислава Танева при посещението си в Кубрат. Отказа обаче да коментира цените на зърното, тъй като според нея в пазарна икономика това не е работа на министъра.

Посещението на Танева бе свързано с реализацията на проекта „Хляб на мира“. Международната инициатива „Хляб на мира“ стартира през 2013 г. в Германия, посветена е на 25-годишнина от падането на Берлинската стена. Семена от ръж, засети в двора на Помирителната църква в Берлин, където преди е била стената, са разпространени в Европа на исторически места, в България през първата година сеитбата е била край Съединение, а през тези –в земите на тракийското племе гети, в Лудогорието.

Танева посети нивите заедно със собственика на площите с ръж – Мариела Йорданова от фирма „Сортови семена“ и омеси кравай от ръжено брашно.

Министърът съобщи за голям интерес на земеделските производители към мярка 4.1 по Програмата за развитие на селските райони – за инвестиции в земеделските стопанства. Проектите по тази схема повече от двойно надвишават финансовата рамка а срокът за подаване на документи не приключил. Към дата 4 юни те са близо 2400 с искане за отпускане на 700 млн.лв., а по схемата се предвижда финансиране от 300 млн. лв.

Танева съобщи, че продължава и приемането на заявления за директни плащания на фермерите. Засега са 113 500 за подпомагане на 3,55 млн. хектара, срокът за подаване на заявления е 23 юни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст