ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Каша с експертизите бави дело за смъртта на жена в “Пирогов”

“Пирогов” поема главно тежки случаи по недоплатени клинични пътеки.

Нова съдебно-медицинска експертиза спъва финала на делото за починалата след операция от апендицит Галина Мигохосян. Експертизата бе поискана от държавното обвинение, но същевременно искането бе подкрепено и от защитата на подсъдимия хирург Виктор Попов – адвокат Иво Найденов. Припомняме, 32-годишната жена почина след операция на апендицит в Института по спешна медицинска помощ в София.

Съдът прецени, че с оглед на обективността и справедливостта трябва да взема всички относими доказателствени средства. За това прие, че действително има нужда от ново експертно становище. Основната причина е, че преди няколко заседания, когато бе представена тройна съдебно-медицинска експертиза, се оказа, че едно от вещите лица – Красимир Василев, оставил отделно листче, представляващо негово експертно становище.

Днес той присъства в зала и уточни, че въпросното листче е изготвил на 4 юли 2013 година. Запознал се е с делото в досъдебната му фаза, но не помни кой точно му е възложил да изготви експертното си мнение.

Частните обвинители – родителите на Галина бяха против назначаването на експертиза. По всяка вероятност поради това, че делото ще се забави още. Докато съдът се съвещаваше, майката на Галина се възмути защо е необходимо подобно протакане на делото след като експертът така или иначе се е подписал върху комлексната експертиза – неговото становище се съдържа в нея.

След като се е установило наличието на подобно отделно листче, съдът е поискал информация от наблюдаващия окръжен прокурор и ОД МВР относно въпроса поставяна ли е такава задача към експерта Василев, тъй като се оказа, че въпросният лист не е известен нито за съда, нито за страните по делото. Отговорът на официалното запитване на съда бил негативен. По тази причина съдебният състав прецени, че личният труд на експерта не може да се приобщи към доказателствата, събрани до момента.

Василев ще трябва да изготви експертиза със следните въпроси: "Какво е било здравословното състояние на починалата Галина преди да постъпи в Пирогов? Правилна ли е била диагнозата остър апендицит?"

Експертът ще трябва да установи подходящ ли е бил методът на операция "Лапероскопия" като се вземе предвид предхождащо секцио, което е имала жената.

Експертизата ще трябва да отговори на въпроса дали по време на операцията специалистите са действали правилно. И днес близки и приятели на семейството на починалата присъстваха в зала, носейки значки с нейния лик.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст