ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НЕК обяви новите цени на тока за незаконни

Според ръководството на НЕК американските централи в комплекса “Марица изток” са сред основните виновници за негативните финансови резултати на компанията.

НЕК определи като незаконни новите цени на тока, които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага от 1 юли за регулирания пазар, стана ясно от становище на държавната електрокомпания, подписано от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев и разпространено сред медиите.

Документът остро възразява срещу намерението на комисията да намали от 125,32 лв. на 119,87 лв. за мегаватчас, или с 4,3% цената, по която НЕК продава на снабдителните фирми тока за бита.

Това е нелогична стъпка на фона на допълнителния дефицит от около 1 млрд. лв., натрупан в компанията през последната година. При изчисленията си регулаторът е приложил „ценови модел“, който не е разписан и не е представян за обсъждане, подчертава ръководството на НЕК. При това недопустимо са смесени приходи от продажбите на регулирания пазар (за населението и малките фирми – б."Преса") и от свободната търговия с ток.

„Нарушен е принципът, че КЕВР регулира само сделките на регулирания пазар и няма правно основание да определя количества електроенергия и цени за свободния пазар“, посочва компанията. След като изрежда принципните грешки на КЕВР, шефът на НЕК обобщава: „Цялата нова схема на ценообразуване не е съобразена с нормите на Закона за енергетиката, няма относима законова разпоредба, поради което считаме, че е незаконосъобразна.“

На обсъждане в КЕВР миналата седмица Петър Илиев прогнозира, че дефицитът в НЕК през следващия регулаторен период сумарно от всички натрупани непризнати разходи ще достигне до 1 млрд. и 778 млн. лв.

Председателят на регулатора Иван Иванов обаче отхвърли твърденията на  изпълнителния директор на НЕК, че през следващия регулаторен период ще продължи да са натрупва дефицит в НЕК. Решението на КЕВР предопределя излизането на НЕК от тази тежка финансова криза; миналата година текущият дефицит в НЕК беше 644 млн. лв. и той сега ще бъде преодолян с новия ценообразуващ модел от 1 юли 2015 г., категоричен бе Иванов. Ако се сумират исканията на всички енергийни дружества цената на електроенергията за битовите потребители и бизнеса трябва да нарасне с близо два пъти, алармира на обсъждането Иванов.

"Когато българската енергетика се намира в криза, всички дружества трябва да направят крачка назад", категоричен е председателят на КЕВР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст