ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Откриха паметника на цар Самуил в София

Президентът Росен Плевнелиев присъства на тържествена церемония при откриването на  паметник на българския цар Самуил (997-1014 г.) .

Паметникът на цар Самуил до базиликата "Св. София" в центъра на столицата беше открит тържествено пред стотици зрители и официални гости. На церемонията присъства президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Румяна Бъчварова и други. Премиерът Бойко Борисов не присъства на откриването.

"Цар Самуил е историческа фигура – символ на борбата за спасяване на българската държавност. Нашето поколение има историческа отговорност, костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност не бива да се успокои, докато костите не се върнат в България", заяви президентът.

Той изтъкна, че в София има паметник на Съветската армия, но не и на Аспарух, Омуртаг и Симеон, като ще се радва поставянето на монументи на български владетели да продължи.

Надяваме се с нашите братя в Македония скоро заедно да отбелязваме делото на цар Самуил, каза още Плевнелиев.  Той посочи, че присъствието на предстоятеля на македонската православна църква архиепископ Стефан, заедно с българския патриарх Неофит в Деня на Светите братя – 11 май е доказателство, че България и Македония могат заедно да отбелязват значими и споделени от двете държави събития.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст