ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Партията на Ердоган загуби мнозинството

ердоган избори турция

Управляващата Партия на справедливостта и развитието печели парламентарния вот в Турция, но губи абсолютното мнозинство в парламента. Според предварителните резултати партията е получила 41% от гласовете.

На второ място е основната опозиционна сила и главен конкурент на ПСР – Републиканската народна партия, с 25%, а на трето – националистите от Партията на националното действие с 16%.

Най-голямата промяна в политическия пейзаж идва обаче от успешното представяне на прокюрдската Демократична партия на народите, която прескочи 10-процентната бариера за влизане в Меджлиса и със своите 13% ще получи около 80 депутатски места.

ПСР ще получи около 256 депутатски места в 550-местния турски парламент и не само че ще е далеч от 330-те места, които й бяха нужни, за да инициира промяна в конституцията, но няма да може и да състави самостоятелно правителство. При това положение ще трябва да с търсят варианти за коалиционно управление, но нито една от опозиционните партии досега не е изразила готовност да влезе в споразумение с ПСР. ПСР ще трябва и да се сбогува с плановете да въведе президентска система на управление в страната и да връчи изпълнителната власт в ръцете на доскорошния си лидер и настоящ държавен глава Реджеп Ердоган.

Премиерът Ахмед Давутоглу въпреки това обяви победата на своята партия пред свои съмишленици от балкона на централата на ПСР. Той настоя, че е очевидно, че управляващите са истинският победител и лидер на вота и заяви, че другите партии не би трябвало да се опитват да представят като победа своята загуба. Премиерът също така заяви, че няма да допусне да пострада стабилността в страната.

След 10-12 дни се очакват и официалните окончателни резултати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст