Ципрас: Ако Гърция излезе, това ще бъде краят на еврозоната

Алексис Ципрас

Евентуален сценарий "Grexit" ще бъде началото на края на еврозоната. Ако Гърция се провали, финансовите пазари веднага ще започнат да търсят следващата жертва. Ако преговорите се провалят, разходите за европейските данъкоплатци ще бъдат огромни. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за италианския ежедневник "Кориере дела сера".

Гърция може да постигне споразумение с международните си кредитори, ако те се откажат от няколко свои настоявания, включително от съкращение на пенсиите, заяви Ципрас. Той отбеляза, че двете спорещи страни могат да намерят компромис по основните елементи на всяко едно споразумение, включително и по въпроса за размера на първичния бюджетен излишък. Но в същото време гръцкият премиер не даде никакви признаци на отстъпление относно исканията на кредиторите за орязване на пенсии или на други социални разходи.

"Мисля, че сме много близо до споразумение за първичния излишък на страната през следващите няколко години. Просто трябва да имаме позитивна нагласа по отношение на алтернативни предложения на съкращаването на пенсиите или на налагането на нови рецесионни мерки", заяви Ципрас пред италианското издание.

"Ние обаче, не можем да продължим с изпълнението на програма, която очевидно не успя", подчерта гръцкият премиер.

Ципрас ще се срещне с Меркел и с френския президент Франсоа Оланд в сряда, за да се опита да направи пробив в трудните преговори, които засилват страховете, че Гърция може да бъде принудена да напусне еврозоната и това може да има непредвидими последици за единната валута и в по-широк план – за цялата световна икономика.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст