ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министерството на финансите се отказа да емитира нов вътрешен дълг

Министерство на финансите

Министерството на финансите взе решение да не проведе предвидените в емисионния календар за месец юни 2015-а година аукциони за продажба на държавни ценни книжа, съобщиха от ведомството.

"Решението на министерството е в резултат на оценката за текущото по-добро изпълнение на приходната част по консолидираната фискална програма и с оглед на високото ниво на фискалния резерв. Силно волатилната през последните седмици обстановка на международните капиталови и дългови пазари е допълнителен мотив за отмяна на планираното за юни емитиране на нов вътрешен дълг", допълват от министерството на финансите.

През последните седмици имаше агресивни разпродажби на глобалните дългови пазари и в частност на пазарите на облигации в еврозоната и САЩ, което доведе до рязко повишение на доходността (на лихвите) на дълговите книжа в световен план.

По-рано днес доходността на 10-годишните немски облигации се повиши над важното ниво от 1% за пръв път от септември 2014-а година, след като само два месеца по-рано (през април) лихвите на германските дългосрочни книжа удариха историческо дъно от едва 0,05%.

В същото време очакванията за скорошно първо повишение на лихвите на Федералния резерв доведе до ръст на доходността на 10-годишните американски облигации към 2,493% – най-високо ниво от 30-и септември 2014-а година.

Министерството на финансите на България, в качеството си на емитент на ДЦК, посочи, че ще продължи да наблюдава внимателно пазарната ситуация и през следващите месеци ще провежда емисионна политика, съответстваща на нуждите на бюджетното финансиране при възможно най-благоприятни условия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст