ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутати предлагат прагът за регистрация по ДДС да се вдигне на 200 хил. лева

салдо

Прагът за задължителна регистрация по ДДС за фирми да бъде вдигнат от 50 хил. лева на 200 хил. лева предвижда внесения в Народното събрание законопроект. Предложенията идват от депутатите на Реформаторския блок Настимир Ананиев, Вили Лилков и Петър Славов. Те предлагат още да се скъси срокът, в който данъчните извършват проверка по даденото заявления за регистрация и се произнасят от 7 на 3 дни.

В аргументите си депутатите посочват още, че предлаганите промени целят въвеждане на облекчения от задължителния режим за регистрация по ДДС за микро- и малките предприятия. Мерки за насърчаване на тези предприятия, които понесоха основния удар от икономическата криза, са предвидени и в управленската програма на правителството. По сега действащото законодателство регистрацията по ДДС е свързана със завишени изисквания към счетоводна отчетност, подаване на ежемесечни справки-декларации и дневници за покупките и продажбите по ДДС.

"В резултат много търговци предпочитат да се задържат под установения праг от 50 хил. лв. оборот, за да не се регистрират по ДДС, и не отчитат част от приходите си", допълват народните представители от Реформаторския блок. По думите му според текст от Закона за ДДС е предвидена възможност за регистрация по избор и при по-нисък оборот. "В този смисъл предлаганите промени няма да повлияят негативно на онези предприятия, които желаят да ползват регистрация по ДДС и нямат облагаем оборот над 200 хил. лева.

Според тях промяната ще има положителен ефект и ще помогнат за изсветляване на част от сивата икономика и повече данъчни приходи от ДДС в държавния бюджет.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст