ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лешояди кръжат около Атина

Уилбър Рос

Цял букет от фондове, печелещи от инвестиции в подценени активи (прякорът им е инвеститори – хищници или лешояди), съзират шанс за солидни гръцки чекове. Въпреки че гръцката хазна е празна, а преговорите с международните кредитори за финансова подкрепа тъпчат на едно място. А правителствените облигации се обезценяват. Тук са и нюйоркските "Пери кепитъл", "Найтхед кепитъл мениджмънт" и "Монарх алтърнатив кепитъл", чиито мениджъри смятат, че южната ни съседка е оставила зад гърба си най-лошото, твърдят добре информирани източници. Те допълват, че евентуален  благоприятен изход от преговорите между Атина и Европейския съюз би удвоил цената на гръцкия дълг. 

Според Ханс Хюмс – основател на хеджинговия фонд "Грейлок кепитъл мениджмънт", който инвестира в активи на развиващите се пазари и притежава гръцки дългови книжа, "Гърция като инвестиционна възможност е с много по-висок потенциал в сравнение с които и да било други алтернативи в Европа".

Гръцката облигационна емисия с обща номинална стойност 1.7 млрд. евро и с падеж през 2025-а се търгува за 54.2 евроцента за едно евро номинал. Което се равнява на 11.5% годишна доходност. Тези ценни книжа потънаха до 12 евроцента през май 2012-а и се котираха под 50 евроцента през април тази година. Ако Атина подпише споразумение с кредиторите за увеличение на пакета от спешни заеми, цените на облигациите се очаква да се качат в диапазона между 60 и 70 евроцента, твърдят експерти. А ако ЕЦБ реши да включи тези книжа в текущата си програма за покупка на облигации (което може да се случи единствено ако Гърция договори подновяване на плащанията по одобрения спасителен пакет от кредити), котировките на емисията й могат да се изравнят с номинала.

Опасността от покупка на подобни рискови ценни книжа е огромна – през 2012-а инвеститорите, които притежаваха 95.7% от гръцкия частен дълг, се съгласиха на дългов суап, чрез който на страната бяха опростени над 100 млрд.евро. Сред тях бяха десетки банки, застрахователи и инвестиционни фирми, включително и "Алианц", "АКСА", "Дойче банк" и шестте най-големи гръцки банки. Дори Атина да постигне целта си и да преструктурира наново част от задълженията си за 312.7 млрд. евро, книжата на частните инвеститори вероятно ще бъдат изключени от сметката, защото повторното им участие в подялбата на загубите ще ги демотивира да участват в бъдещи подобни реформи. 

По информация на двама, пожелали анонимност, банкери институционални инвеститори и хеджингови фондове са се включили в търговията на гръцки книжа преди повече от месец. Около 13% от гръцкия дълг е в частни ръце, като това са книжа, емитирани през 2012-а и 2014-а, сочат данни на "Барклейз". Техните договори съдържат клаузи, според които модификации на облигациите могат да се правят единствено с одобрението на две трети от собствениците им.

Неотстъпчивостта на гръцкия премиер Алексис Ципрас пред изискавнията на европейските партньори и кредитори буквално докара мигрена на Уилбър Рос, който изгради кариера, инвестирайки в проблемни активи. Компанията на спорния американски милиардер брои около 1.1 млрд. евро за дял от "Бенк ъф Айрланд" през 2011-а, точно когато Ирландия се бореше с рецесията и с последствията от колапса на банковата си система. Рос е и сред групата инвеститори, притежаващи 18% дял от "Бенк ъф Сайпръс". В момента икономиката на Кипър е във фаза на възстановяване. Неясна обаче остава съдбата на вложението от 1.47 млрд. евро в третата по големина гръцка банка "Юробанк Ергазиас", направено от Лос и приятелите му. Сред тях е и основателят и главен изпълнителен директор на "Феърфакс файненшъл холдингс" Прем Уатса, известен като "канадският Уорън Бъфет".

Рос и останалите лешояди, естествено, разчитат на споразумение между Атина и кредиторите й и на тлъста печалба. Особено след като Европейската централна банка одобри в средата на седмицата най-голямото за последните четири месеца увеличение на спешното финансиране на гръцката банкова система. Лимитът на Фонда за спешна ликвидна подкрепа (ELA) бе повишен с 2.3 млрд. евро – до общо 83 млрд. евро, за да бъде компенсиран отливът на депозити. Преди намесата на ЕЦБ гръцките банкови бързоликвидни резерви са били едва около 700 млн. евро, твърди добре информиран източник.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст