ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 500 хил. гласа са купени на изборите

Бюлетини

Около 548 000 гласа са купени на последните парламентарни избори, проведени през октомври миналата година. Това се казва в становището на Демографския институт в страната, който изнася данни, различаващи се драстично от официалната статистика.

За сравнение Реформаторският блок спечели общо 291 хил. гласа, а за БСП и ДПС бюлетина пуснаха съответно 505 и 487 хиляди граждани.

Авторът на анализа проф. Петър Иванов посочва, че купеният вот миналата година е бил 53.6% от всички подадени действителни бюлетини или 39.5% от всички български избиратели, се казва в доклада изпратен на Форумнюз.

От Института отбелязват, че от 3.5 млн. гласували недействителните бюлетини са 218 хиляди. С това реалният вот е разпределен между 3.29 млн. избиратели. Това означава, че истинската избирателна активност е 47.8 процента, а не 48.66 както обяви Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Според изследването на Центъра невалидните бюлетини са се увеличили с 242% спрямо по-предишния парламентарен вот през 2009 година. В същото време ЦИК нарочно крие броя на бюлетините с грешки в частта за преференциалното гласуване. В анализа се отбелязва още, че контролираният вот е донесъл 644 хиляди гласа на партиите влезли в парламента. 

Според изчисленията на проф. Петър Иванов, след като се махне купеният и контролираният вот и резултатите се приравнят към всички хора с право на глас, излиза, че за ГЕРБ са гласували под 10 на сто, а за БСП и ДПС – под 4 процента.

Според изследването и местният вот наесен ще бъде изпълнен с нередности.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст