ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Глинка Комитов: Ако кандидатът за доставчик на коли за НЗОК е един, ще отменя сделката

Парламент Комисия по здравеопазването Изслушване на допуснатия кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса Глинка Комитов

Ако се яви само един кандидат, ще отменя обществената поръчка за нови автомобили като възложител. Това обяви пред bTV председателят на Здравната каса Глинка Комитов. Както е известно, преди дни стана ясно, че НЗОК ще си купува коли, а изискванията към фирмите са строго регламентирани и се появи съмнение, че конкурсът е направен за определена фирма.

В началото на юни Здравната каса обяви конкурс за закупуването на общо 20 автомобила. В регистъра за обществените поръчки са описани 6 вида автомобили, от които касата има нужда – луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас – съответно седан и комби, миниван и бус. Справка с официалните каталози на производителите показва, че поне 2/3 от марките коли, представени у нас, отпадат с елементарен и законен финт – изискване на поръчката всичките 6 вида автомобили да са на един производител и вносител.

Бусове, ванове и луксозни коли с подобни параметри едновременно произвеждат само 5 производители – три френски марки и две германски.

"Ние сме обявили поръчка по закона за обществените поръчки – законът е спазен", заяви Комитов и отбеляза, че няма никакви притеснения какъв ще бъде резултатът на поръчката. Той обясни, че до момента не е използвал служебна кола, а ходи пеша или се качва в градския транспорт. Затова и не го вълнува какви точно ще бъдат автомобилите. Той повтори и тезата на Бойко Пенков, зам.-здравен министър и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, че закупуването на нови коли е необходимо, защото старият автопарк е опасен и поддръжката му струва скъпо.

"Външен експерт, който е завършил Вилхелм Пик "Двигатели с вътрешно горене“, който има висше образование в същата специалност, който аз не познавам и никога не съм го виждал и работи в момента като контрол на автомобилите, той е подготвил тази спецификация", обясни Комитов и заяви, че се яви само един кандидат ще прекрати поръчката.

"Не се интересувам колко ще бъдат и офертите, защото гарантирам на цялото общество, че ако се яви само една оферта, както вие твърдите, ако се яви само един кандидат, аз ще отменя поръчката, както ми е дадено това право по закон. Затова нямам никакви притеснения", посочи Комитов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст