ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентът на Португалия е на посещение у нас

да силва

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва ще бъде на двудневно официално посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.

Засилване на търговско-икономическите връзки, взаимодействието на двете страни в рамките на ЕС и НАТО, насърчаването на сътрудничеството в редица области, както и обмен на мнения по актуални въпроси от европейския и международния дневен ред, са сред целите на визитата на президента Силва в София.

Днес португалският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от президента Плевнелиев на пл. "Свети Александър Невски" и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Президентите Плевнелиев и Силва ще имат среща "на четири очи" и ще се състоят пленарни разговори на делегациите. В присъствието на двамата президенти ще бъде подписана междуправителствена Програма за сътрудничество в областта на езика, образованието и науката, културата, спорта, младежта и общественото осведомяване за периода 2015-2018 г.

В рамките на деня португалската делегация ще посети Боянската църква и Националния исторически музей в София.

На 16 юни президентите Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва ще открият съвместен българо-португалски бизнес форум. В присъствието на държавните глави ще бъде учредена Смесена българо-португалска търговска камара. Ще бъдат парафирани и меморандуми за разбирателство на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и на Българската агенция за инвестиции с Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия.

По-късно в централното фоайе на Софийския университет "Св. Климент Охридски" държавните глави ще посетят португалската изложба "Ние, поколението на Орфей", след което на церемония президентът Силва ще удостои с отличия преподаватели по португалски език.

В рамките на официалното си посещение у нас президентът Силва ще се срещне с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст