ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Работодателите протестират срещу цените на тока в писмо до Борисов

Божидар Данев от БСК и Кирил Домусчиев от КРИБ

Три работодателски организации – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал, изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов в знак на протест срещу очакваното поскъпване на тока за бизнеса с 20% от 1 юли. В писмото си бизнесът предупреждава, че ако това се случи, ще искат оставките на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Трите организации настояват още в България да бъдат приложени европейските политики и най-добрите практики в сектора. Те предупреждават още, че ако исканията им не бъдат чути, ще сезират прокуратурата за извършване на проверки как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получените преференции за ВЕИ и високоефективно ли е производството на когенерациите.

Работодателите се опасяват, че от 1 юли токът за голяма част от активните предприятия ще поскъпне с между 13 и 20 на сто, а за най-големите енергоинтензивни производства – с между 13% и 20%.

"Поставеният проблем е изключително важен за индустрията и българската икономика и поради това настояваме за спешна среща с Вас, в качеството Ви на министър-председател и председател на партията – мандатоносител – ГЕРБ", се казва в писмото на бизнеса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст