ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Стандард енд Пуърс” предупреди Великобритания заради референдума

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да предоговори членството на страната в ЕС

"Стандард енд Пуърс" предупреди, че може да понижи кредитния рейтинт на Великобритания с оглед решението на премиера Дейвид Камерън да проведе референдум за това дали страната да остане член на Европейския съюз. Това е единствената водеща кредитна агенция, която все още дава най-висок кредитен рейтинг на Обединеното кралство.

В края на миналата седмица агенцията понижи до негативна от стабилна перспективата пред британския "ААА" кредитен рейтинг, отбелязвайки, че гласуването за бъдещото членство в ЕС представлява риск пред растежните перспективи за финансовия и за експортния сектор на Великобритания, както и за цялата икономиката на Острова.

"Стандард енд Пуърс" посочи, че ако има вероятност Великобритания да напусне ЕС, това би могло да доведе до намаляване на британския кредитен рейтинг с повече от една степен, като по същото време лирата-стерлинг ще рискува да загуби статута си на световна резервна валута.

Излизането от ЕС може да засегне негативно не само на британската икономика, но и да навреди на способността на Великобритания да финансира своя голям държавен дълг и дефицита си по текущата сметка, предупреди кредитната агенция. През миналата година британският дефицит по текущата сметка набъбна до 5,5% от БВП и се дължеше до голяма степен на ниската възвръщаемост на британските инвестиции в останалата част на Европейския съюз.

Решението на правителството на Обединеното кралство да проведе референдум за членството на страната в ЕС до края на 2017-а година подсказва, че икономическата политика би могла да бъде изложена на по-голяма опасност от партийната политика, отколкото очаквахме преди време, добави "Стандард енд Пуърс".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст