ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Досъдебното производство срещу генерал Шивиков не е образувано по анонимен сигнал

военна полиция

По повод множество публични изявления и коментари, касещи наказателното производство, водено срещу ген. Димитър Шивиков, Пресцентърът на Прокуратурата съобщава следното:

Досъдебното производство е било образувано на 1 април 2015 г. от Софийската военноокръжна прокуратура. Въз основа на събраните доказателства, на бригаден генерал Шивиков е повдигнато обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение с цел имотна облага /чл. 387 ал. 3 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс/. Наказателното производство не е започнало въз основа на сигнали /вкл. и анонимни/, отправени пряко до органите на прокуратурата, а след като е получено писмено уведомление от служба „Военна полиция” за установени нарушения /използване на труд на кадрови военнослужещи, подчинени на генерал Димитър Шивиков, за ремонт на лично жилище/. След постъпване на уведомлението, Военноокръжна прокуратура – София е изискала от органите на военната полиция всички събрани материали и именно въз основа на тях е последвало образуване на досъдебното производство.

Така държавното обвинение опроверга и изявлението на министъра на отбраната Николай Ненчев, който в интервю пред bTV преди дни заяви: "Генерал Шивиков е достоен човек и генерал. Срещу него се води хибридна война. По анонимен сигнал ДАНС му отнема достъпа до секретна информация и на тази база аз трябва да го уволня. Ако след дни бъде оправдан, няма как да го върна на поста. Така може два бъде „отстрелян” всеки един висш военен".

Съобразно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, служба „Военна полиция” е структура на пряко подчинение към министъра на отбраната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст