ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Юнкер обвини Атина в лъжа

Жан-Клод Юнкер Ципрас

Снощи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обвини гръцкото правителство, че лъже гръцкия народ относно предложенията, направени от него в преговорите между властите в Атина и техните кредитори, съобщи Ройтерс.

В изказване пред медиите след среща с генералния секретар на НАТО Йен Столтенберг в Брюксел, Юнкер заяви, че той никога не е искал от гръцкото правителство да увеличи ДДС на електроенергията и лекарства два от въпросите, които гръцкият премиер Ципрас определи като спорни в предложенията на председателя на ЕК.

Жан-Клод Юнкер също така заяви, че не се интересува от гръцкото правителство, а от гръцкия народ и обвини Атина, че разказва небивалици. "Не ми пука за гръцкото правителство, но ме е грижа за хората", каза той пред репортери, като добави, че не е имал никакви контакти с гръцкото правителство от неделя насам, тъй като преговорите са в застой.

В неделя имаше провал на преговорите между Атина и ЕК, ЕЦБ и представители на МВФ, тъй като двете спорещи страни не успяха да постигнат консенсус по ключови въпроси като фискалната дупка (бюджетния дефицит) и пенсионните реформи.

"Диалогът във и извън Гърция ще бъде по-лесен, ако гръцкото правителство казва точно това, което се предлага от Европейската комисия. Обвинявам ги, че разказват на гърците неща, които не отговарят на това, което казах на гръцкия премиер", подчерта Юнкер.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отговори на обвинението с думите, че Юнкер или не е чел предложението, което е връчил на гръцката страна, или паметта му изневерява, съобщи междувременно Би Би Си.

Миналата седмица един от приближените на председателя на ЕК заяви, че той е провел двустранна среща с Алексис Ципрас в кулоарите на срещата на върха на ЕС, на която е казал на гръцкия премиер, че той може да замени тези две спорни мерки с други на същата стойност, за да се постигне споразумение.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст