ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Здравните вноски ще се плащат за пет години назад

Парламент Петър Москов мин. на здравеопазването

Всички здравнонеосигурени, които искат да възстановят здравните си права, вече ще трябва да покрият здравните си вноски за пет години назад. Това решиха депутатите  по време на извънредно заседание, на което се гледаха на второ четене законовите промени, предлагани от правителството.

Към момента за възстановяване на здравноосигурителни права трябва да се покрият всички неплатени здравни вноски за три години назад. Въпреки че опозицията поиска този срок да остане същият, промените бяха приети и считано от догодина, той се увеличава на пет години.

От БСП настояваха давността да остане три години. „Ние продължаваме да настояваме давността да бъде три години с ясното съзнание, че тези български граждани, които са могли да платят вноските, са ги платили. Има български граждани, които са останали без работа, които не са имали възможността да покрият тези вноски. Нека за пореден път не използваме този инструмент да репресираме най-бедните и безработните", каза Емил Райнов.

Мая Манолова пък поиска ако българите ще плащат дължими вноски за пет години назад, то държавата да върне на здравната каса 1,4 млрд. лв., които одържави с решение финансовия министър в кабинета „Борисов 1" Симеон Дянков.

С приемането на въпросните промени всеки, който не е плащал за здраве и поиска да възстанови здравноосигурителните си права, ще трябва да плати по 1008 лева, изчисли Хасан Адемов от ДПС. „В България има над 350 000 безработни, от които трайно са 156 000, т.е. това са хора, които не разполагат с възможността за 60 месеца да платят 1008 лева без лихвите, за да могат да влязат отново в осигурителната система", допълни Адемов.

Здравният министър д-р Петър Москов поиска неосигурените да могат да възстановяват правата си след като платят всичко за последните 15 години. Това предложение обаче бе отхвърлено още на заседание на парламентарната здравна комисия.

Тогава бе предложено годините да станат пет, а един от депутатите, които подкрепят това, е Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. „Ние нямаме право да продължаваме да стимулираме некоректните платци в солидарния модел", каза той.

Приложението беше прието и срокът за възстановяване на здравни права вече ще стане 60 месеца или пет години.

Малко повече от десет часа продължи извънредното заседание в парламента, по време на което  депутатите приеха здравната реформа на ресорния министър Петър Москов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст