ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Четирима Искров не чакат

След като има-няма десетина пъти Иван Искров обяви, че ще подаде оставка като управител на БНБ, веднага след като стане ясно кой ще бъде неговият заместник, а обществото се чудеше на какво отгоре поставя и условия, сега краят на кариерата му на централен банкер вече наистина се вижда. В подкрепа на това твърдение е новината от Франкфурт, където според достоверен източник на "БАНКЕРЪ" управителят е споделил този факт пред гуверньорите на централните банки на държавите от ЕС. На една от регулярните срещи там – на 18 юни, Искров е използвал случая да уведоми колегите си – централни банкери, че се оттегля от поста, благодарил им е за сътрудничеството и ги е запознал с хода на процедурите по избор на негов заместник. На практика не се е случило нищо необичайно – един управител си тръгва предсрочно, но не неочаквано и по неписания протокол между висшите банкери ги осведомява за това. За България обаче това е важен ход, защото означава, че Искров този път ще спази даденото обещание да се оттегли веднага след като заместникът му стане известен. Тъй като само след встъпването в длъжност на новия управител може да се пристъпи и към избор на подуправител, отговарящ за управление "Банков надзор". А това е много съществен момент, защото става дума за фигура, която е от ключово значение за поддържане на финансовата стабилност у нас. Особено на фона на случващото се в Гърция и при общата политическа нестабилност в повечето държави на Балканите. Само встъпил в длъжност управител може да номинира подуправители на БНБ.

Изборът на наследник на Искров обаче едва ли ще мине гладко. Интригата около кандидатите се заплита с всеки изминал ден. Те вече станаха четирима и хич не искат да чакат Искров, когото Радан Кънев определи като "изключително посредствена фигура, избрана на тъмно с огромно мнозинство за втория си мандат".

Реформаторските раздвоявания пък стигнаха дотам да подкрепят едновременно двама кандидати: и този на "България на гражданите" – Бисер Манолов, и този на ГЕРБ – Димитър Радев. Виктор Йоцов пък е предложение на АБВ, с което хората на Първанов показаха, че няма да гласуват за първите двама. А Григорий Вазов бе издигнат от Патриотичния фронт, който отново демонстрира характер.

Впрочем още е рано да се правят прогнози. Въпреки поредицата от срещи през последните дни четирите управляващи формации не се обединиха около един претендент за управител на Централната банка. Но наше проучване на нагласите в парламента показва едно:

"Честито на печелившия Радев!"

Депутати, пожелали анонимност, коментираха, че по-голямата част от "реформаторите" ще гласуват за Димитър Радев. Напрежението между партиите в Реформаторския блок се засили именно, защото хората от ДСБ настояваха да бъде подкрепян един претендент заедно с ГЕРБ, но номинацията от "Движение България на гражданите", които предложиха свой човек в лицето на Бисер Манолов, ги свари неподготвени. В крайна сметка компромисният вариант включи и подкрепа за претендента на коалиционния им партньор.

По този повод Радан Кънев заяви в четвъртък: "Бисер Манолов е суперспециалист, но сега стои като партиен кандидат, а не като кандидат на Реформаторския блок, защото беше издигнат първо от ДБГ през медиите". И допълни: "Това може да му изиграе лоша услуга." Кънев призна, че така се е създало усещане в обществото за разнобой сред управляващите по новото назначение.

"Сега искаме открит дебат с много кандидати – всичките с повече качества от г-н Искров. И ще искаме да кажат какъв да е екипът им – нещо, което Искров не направи", каза още лидерът на ДСБ.

 И докато реформаторите се прецакват взаимно, зад кандидатурата на Радев, според достоверен източник на "БАНКЕРЪ", ще застане и страдалческото ДПС (отново като част от задкулисието), и бившите на Бареков, и част от БСП-депутатите, които така или иначе не издигнаха свой кандидат.

Но и тези предварителни сметки могат да се объркат, защото освен декларираната ангажираност много важна е и процедурата. А тя внася допълнителни неясноти и затруднява донякъде прогнозата за изхода от състезанието. Първо, кандидатите ще бъдат изслушани в парламентарната бюджетна комисия, като всеки ще разполага с 20 минути, за да изтъкне предимствата си. След това в пленарната зала всяка кандидатура ще бъде гласувана отделно. Което означава, че всеки депутат би могъл да подкрепи повече от един номиниран – от двама до четирима.

Новият управител на БНБ, след гуверньорите, оглавявали я след 10 ноември 1989-а: Иван Драгневски, Тодор Вълчев, Любомир Филипов, Светослав Гаврийски и Иван Искров, трябва да е ясен до 10 юли. Това е точно три месеца преди да изтече мандатът на Искров.  

Най-важното е, че новият гуверньор ще тръгне на чисто. Парламентът прие, ако той бъде избран и старият подаде оставка преждевременно, наследникът на Искров да встъпи в нов пълен шестгодишен мандат.

 

Кандидатите

Димитър Радев има над 20-годишна кариера в Министерството на финансите, като е бил заместник-министър на Димитър Костов през 1995-1996 г. (Костов сега е подуправител на управление "Банково" в БНБ), а също и на Муравей Радев при правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев, след което поема пост в МВФ, на който оказва техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси.

Бисер Манолов има магистърска степен по управление на инвестициите от Университета за национално и световно стопанство. От 1989 до 2012 г. работи в банковия сектор, като се занимава с управление на финансови активи. Работил е в банки 14 години.Той е един от основателите на Българската дилърска асоциация и неин председател през периода 1998-2002 година. От 2003 до 2011-а в продължение на два мандата е избран да ръководи Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От 2011-а досега е член на УС на фонда. Бил е член на Изпълнителния съвет на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите със седалище в Базел.

Григорий Вазов е основателят на Висшето училище по застраховане и финанси. При представянето си той заяви, че е потомък на Иван Вазов. "Човек с безспорен авторитет, автор на редица книги и учебници. Известен и уважаван заради своите принципи и морал", описа го съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Виктор Йоцов е работел в БНБ като изпълняващ длъжността главен икономист и ръководител на дирекция "Икономически анализи". Доцент е в Университета за национално и световно стопанство и е специалист по банкиране и моделиране на макроикономически процеси. Също така от 2003-а до 2010-а е бил представител на България в Международния валутен фонд.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст