ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България се ангажира да извърши стрес-тест на цялата банкова система

България се ангажира до декември да подложи на стрес-тест цялата си банкова система. Тази и още няколко препоръки от Еврокомисията бяха одобрени днес в Люксембург на ниво финансови министри от Европейския съюз, предаде БНР. Страната ни бе представена от министър Владислав Горанов. 

Отнемането на лиценза на КТБ подкопа доверието в банковия надзор, което на свой ред породи съмнения относно стабилността на други части на финансовия сектор, смята Еврокомисията. Ето защо на България се препоръчва  да извърши независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система и да я подложи на възходящ тест за устойчивост.

Властите в София се задължават също да подсилят надзора в банковия и небанковия финансов сектор, включително чрез укрепване на разпоредбите за гарантиране на депозитите и оздравяване на банките.

Правителството ни трябва да извърши и преглед на портфейлите за пенсионните фондове и застрахователния сектор. В препоръката се говори и за преодоляване на риска от концентрация и експозициите към свързани лица.

За периода 2015 – 2016 г. на България се вменява още да промени Закона за училищното образование и да увеличи участието в образователната система на децата от ромски произход, да подобри ефективността на разходите в здравеопазването, да създаде прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата и на минималните социалноосигурителни вноски, както и да промени законите за обявяване на фалит и процедурата за преструктуриране на фирми и дружества, преди те да обявят несъстоятелност.

Препоръките са на евроинституците и са подготвени от експерти. Те обаче се одобряват от правителствата на 28-те, като окончателно ще влязат в сила след срещата на върха на лидерите в края на другата седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст