ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма виновни за взривовете при „Петолъчката”, обвиняемите бяха оправдани

взрив

Районният съд в Ямбол оправда двамата обвиняеми по делото за взривовете в складовете за утилизация на боеприпаси край пътен възел "Петолъчката". При инцидента преди три години трима души загинаха, а повече от 10-има бяха ранени.

Тричленният съдийски състав, с председател съдия Радостин Радиев, отхвърли обвинението на прокуратурата, че управителят на фирмата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани, а не както е по договор – да се унищожават чрез взривяване.

Прокуратурата искаше за двамата ефективни присъди от по седем и половина години. Близките на загиналите работници останаха разочаровани от решението на съда, но заявиха, че са очаквали подобно решение. Десислав Делев обаче определи присъдата като „справедлива и отговаряща на истината”.

Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда на Ямболския районен съд и така съдебната сага ще продължи на следваща инстанция.

Продължава и битката на жителите на село Лозенец, които пострадаха най-много преди три години. Хората от Инициативния комитет срещу възстановяването на дейността в базата за утилизация на боеприпаси „Стралджа – Мараш” са категорични, че няма да допуснат опитите за подновяване на дейностите под формата на съхранение на боеприпаси с нисък рисков потенциал.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст