Президентът Оланд се изказа решително за забрана на Uber

оланд

След ожесточените сблъсъци по време на протестите срещу Uber във Франция в четвъртък президент Франсоа Оланд призова за забрана за доставчика на спорната услуга за споделено пътуване. "UberPop трябва да бъде спрян и обявен за незаконен", заяви в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел Оланд. Той също така осъди сблъсъците като "неприемливо за една демокрация насилие".

И министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов заяви, че услугата UberPop трябва да бъде закрита, а колите ѝ – конфискувани, ако бъдат заловени от полицията, че возят пътници, предаде AFP. Съобщението му бе направено в четвъртък вечер след среща между Казньов и стачкуващи френски таксиметрови шофьори, протестиращи срещу  услугата, която според тях ги лишава от препитание.

Казньов заяви, че планира да се срещне с директорите на американската компания за споделени пътувания (ride-sharing), но е категоричен, че най-евтината й услуга (low-cost car service) трябва да бъде спряна. Министърът съобщи, че при вчерашните протести на таксиметрови шофьори, недоволни от конкуренцията на нерегламентираните таксита, в цялата страна са били унищожени 70 автомобила, изпълняващи услугата, а 10 души са арестувани.

Късно през нощта френските таксиджии вдигнаха блокадата си на гари и летища в Париж, но близо 40 непримирими протестиращи можеха да се видят и днес на един от основните подстъпи към френската столица, предаде Ройтерс уточнявайки, че в същия район има и засилено полицейско присъствие.

"Шофьорите решиха да продължат протеста си, защото нищо не се случи, само неща, които регламентират нощния труд", каза в ефира на радио RMC парижки таксиметров шофьор, член на синдикалната делегация, приета вчера вечерта от Казньов.

Според официална информация на властите вчера в протестите са взели участие над 3000 шофьори на таксита. В Париж две коли са били опожарени, на двете блокирани летища в Париж коли са преминали през издигнатите барикади и са ранили част от протестиращите.

Чрез UberPop собственици на частни коли се свързват с клиента чрез приложение по интернет, подбивайки цените на традиционните таксита. Във Франция практикуването на услугата е незаконно от 1 януари 2016 г. и за нея е предвидено наказание до една  година затвор и глоба от 15 000 евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст