Производството на опиум достигна рекордни нива, невиждани от 30-те години на миналия век

наркотици - марихуана

Голямото производство на опиум в Афганистан е основна причина площта на маковите полета по света да нарасне миналата година до 3500 кв.км, съобщи Службата на ООН за наркотиците и престъпността и отбеляза, че това е невиждан рекорд от края на 30-те години на миналия век, предаде ДПА, цитрана от БТА.

Афганистанските земеделци са добили 6400 тона опиум през 2014 г., или 85 процента от цялата световна реколта. Лаос и Мианма са другите две основни страни производители на субстанцията, от която се прави хероин. Голямото производство през последните години засега не е довело до скок на предлагането на хероин на повечето пазари. Агенцията ООН по наркотиците обаче предупреждава в годишния си доклад за негативни тенденции в някои страни потребители, включително увеличаване на броя на смъртните случаи и на случаите, в които е трябвало да се окаже спешна лекарска помощ след употреба на хероин във Великобритания и САЩ.

В днешно време предлаганият хероин е с по-висока чистота и е на по-ниски цени, отбеляза докладът. Експертите се тревожат, че се произвежда канабис с по-високи нива на активното вещество тетрахидроканабинол. По тази причина се наблюдава увеличаване на броя на потребителите, потърсили лекарска помощ след употреба на канабис, посочва докладът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст