Путин потърси Обама по телефона

путин и обама

Президентът на Русия Владимир Путин е позвънил по телефона на американския президент Барак Обама, съобщи Белият дом.

Разговорът, провел се късно вечерта в четвъртък, е бил първият между двамата от февруари насам.

Лидерите са обсъдили необходимостта от противодействие срещу "Ислямска държава", развитието на събитията в Близкия изток, както и ситуацията в Украйна.

Обама е призовал Русия да изпълни задълженията си в рамките на Минските споразумения, включително изтеглянето на всички руски военнослужещи и техника от украинска територия.

Президентите са обсъдили все по-опасната ситуация в Сирия и са подчертали важността на запазването на единството на групата "Пет плюс един" на продължаващите преговори, целящи да предотвратят сдобиването на Иран с ядрено оръжие.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че лидерите са обърнали внимание на въпроси, свързани с борбата против тероризма, особено с разпространяването на влиянието на ИД в Близкия изток. Путин и Обама се договорили да възложат на министъра на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар Джон Кери да се срещнат, за да обсъдят тази тема.

Президентите са се договорили в най-близко време помощник-държавният секретар Виктория Нюланд и заместник-външният министър Григорий Карасин да осъществят контакти за обсъждане на Минските споразумения.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст