Паника в Гърция, банките затвориха

гърция фалит

Тотална паника и хаос цари в Гърция след отказа на Еврогрупата да продължи спасителния план за Гърция след 30 юни. Всички клонове на банките са затворени, включително и тези, които работят в събота и неделя.

Още от сутринта много хора бързаха към банкоматите, за да изтеглят пари. В късния следобед дори банкоматите в парламента останаха без налични пари. Големи опашки има от вчера и пред бензиностанциите, където собствениците на автомобили бързаха да напълнят резервоарите на автомобилите си.

"Алфа банк" – една от четирите водещи кредитни институции в страната и единствената, която има директен клон в България обяви, че през почивните дни блокира значителна част от операциите си по интернет банкиране.

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще заседава утре, най-вероятно чрез телеконферентна връзка, за да реши какво да предприеме занапред, след като Гърция се е запътила към дефолт и банкова паника. Управителният съвет, който обединява шестимата членове на изпълнителния съвет и управителите на 19-те централни банки на страните от еврозоната, решава поддържането на гръцките банки чрез спешни заеми

Междувременно Европейският съвет излезе с официално изявление след срещата на останалите 18 финансови министри на страните от еврозоната (без Гърция).

Становището предупреждава, че Атина трябва да вземе мерки, за да осигури финансова стабилност в страната, след приключването на действието на спасителния план на 30 юни. "Подчертаваме, че изтичането на срока на финансовите договорености с Гърция, без близки перспективи на продължаване на тези договорености, ще изискват мерки от страна на гръцките власти, с техническото съдействие на институциите, за да се гарантира стабилността на гръцката финансова система. Еврогрупата ще наблюдава много внимателно икономическата и финансова ситуация в Гърция и Еврогрупата е готова да се събере отново, за да вземе съответните решения, когато е необходимо, в интерес на Гърция като член на еврозоната", гласи изявлението.

В Атина пък продължава драматичното заседание на парламента за референдума, което ще продължи и след полунощ заради многото изказвания.

За да бъде одобрено предложението на правителството за референдум, са необходими 151 гласа. Депутатите от СИРИЗА и Независимите гърци са общо 162 – 149 от СИРИЗА и 13 от Независимите гърци.

Предложението за референдум до момента се подкрепя от СИРИЗА, Независимите гърци и Златна зора. Комунистическата партия обяви, че няма да гласува. Опозиционните Нова демокрация, ПАСОК и Потами ще гласуват против.

Според анализатори въпрос на часове е да се вземе решение за налагане на капиталов контрол над всички гръцки банки.

Как би работил евентуален капиталов контрол в Гърция? Засега никой не може да отговори на този въпрос. Но може да получи известен ориентир от случилото се в Кипър.

Там той започна с дълга банкова ваканция – от 16 до 28 март 2013-а, което даде възможност на Никозия да се споразумее със страните от еврозоната и с МВФ. Тегленията от банкоматите бяха ограничени до 300 евро на човек на ден. Преводите на суми над 5 хил. евро зад граница се одобряваха от специална комисия. Компаниите пък трябваше да представят документи за всяко платежно нареждане над 200 хил. евро и то се осъществяваше при наличие на ликвидност. Родителите имаха право да изпращат на децата си, които учат в чужбина, до 5 хил. евро на семестър. А кипърците, които пътуваха зад граница, не можеха да изнасят повече от хиляда евро. Прекратяването на срочните депозити беше забранено, а плащанията с кредитни и дебитни карти бе ограничено до 5 хил. евро. Чекове не можеха да се осребряват. След "ваканцията" кипърските банки отвориха отново с влезлите в сила ограничения и с план за рекапитализация на местната финансова система, който включваше и налагане на загуби върху депозитите над 100 хил. евро. Този режим в Кипър продължи две години, като постепенно бе облекчаван и бе премахнат напълно през април 2015-а.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст