По-бедни от нас са 74% от хората по света

Левове

Един от може би безспорните факти за мнозина е твърде ниският стандарт на живот в България – показател, по който едва ли някой се съмнява, че изоставаме значително от другите страни. Проблемът с този всекиму известен факт е, че той не е верен, съобщи платформата Инфограф.

Българите са по-богати от 74,4% от хората по света (като тук влизат, разбира се, жителите на Индия и Китай). България поддържа по-висок стандарт на живот от 115 от 190-те страни по света, за които Световната банка има сравними данни за 2013 г., предаде агенция Кросс

Стандартът на живот в страната е с 62,7% по-висок от този в държавите със среден доход (според класификацията на Световната банка). Авторите на сравнението на стандартите на живот между отделните страни и региони по света са избрали индикатора БВП на човек от населението по паритет на покупателната способност. Т.е. това е доходът, който изработва средностатистическият жител на съответната държава, като показателят взема предвид и разликата в цените на стоките и услугите във всяка една страна.

Вероятно погрешното разбиране за това реално колко нисък е стандартът на живот в България произлиза от постоянните сравнения с държавите от Европейския съюз. И макар това наистина да е така, трябва да се отбележи, че ЕС представлява един своеобразен клуб на най-богати страни в света, отбелязват авторите. Материалите в Инфограф се базират на обработка на официална статистическа информация, предоставяна от различни институции като Националния статистически институт (НСИ), Евростат, Световната банка, Международния валутен фонд, министерствата и агенциите към тях.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст