Ситуацията в Гърция ще се отрази на България

Министерски съвет заседание Томислав Дончев Йорданка Фандъкова

"Ситуацията в Гърция ще има ефект върху България, но какъв ще бъде той зависи от сценариите, които ще се развият". Това прогнозира вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев пред БНТ, който обаче подчерта, че българите трябва да са спокойни, защото според него няма място за паника. По думите му ефектът върху страната ни би могло да е дори положителен, но всичко зависи от сценариите, които ще се развият. 

Вицепремиерът припомни, че досега нито една страна членка на еврозоната не е оставена да фалира. Ако обаче се стигне до там, това ще се отрази негативно на икономиката ни като съседна държава. "Ситуацията в Гърция обаче би могла да ни се отрази и положително, тъй като много компаниите биха избрали да се преместят у нас, заради отличните данъчни ставки и политическата стабилност в страната", смята още той. 

Според Дончев все още не било ясно дали Гърция ще фалира окончателно във вторник и подчерта, че е възможно искането за референдум да е "упражнение изцяло с вътрешнополитически характер", което да има за цел правителството на Ципрас да излезе от тежката ситуация.

Вицепремиерът отрече да има нещо общо между бюджетите и дълговете на Гърция и България и обясни, че страната ни е сред най-малко задлъжнелите страни в Европа и няма как да бъде сравнявана със съседката си.

"България поддържа вътрешен дълг под 30 %. Ситуацията е съвсем различна, те са малко под 200 % дълг спрямо БВП. Това означава, че те дължат това, което цялата им икономика би изработила за година и десет месеца", подчерта още Томислав Дончев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст