Болна абитуриентка осъди баща си заради отказана издръжка

Всякакъв съд

Баща на абитуриентка от Асеновград отказа да плаща каквато и да е месечна издръжка на 18-годишната си дъщеря, въпреки че е редовна ученичка и с диабет на инсулиново лечение. Нямам толкова пари, с доход под 300 лева съм, а и имам друго непълнолетно дете. При това момичето работи по цял ден като сервитьорка в заведение и може да се издържа само, твърди Желязко Петков. Дъщеря му обаче доказа пред магистратите в районния съд в Асеновград, че е завършила току-що дванадесети клас в професионалната гимназия „Цар Иван Асен Втори“ в града и няма доходи.

Бащата прекъснал плащането на определената издръжка за нея още през октомври миналата година, когато навършила пълнолетие. Девойката цяла година посещавала кандидатстудентски уроци, имала е разходи като абитуриентка, а и непрекъснато се нуждае от медикаментозно лечение и силна храна заради диабета. Според диагнозата момичето е с над 70 процента инвалидност.

Свидетели доказаха пред съда, че бащата Желязко има доходи като животновъд, съобщава "Марица". Отделно получавал субсидии, собственик бил на близо 50 овце и земя. Близо 1300 лева накуп трябва да издължи той на детето си, реши съдът. Девойката най-вероятно ще поднови иска си за бащина издръжка и веднага щом стане студентка. Основанията за това са изричните законови ангажименти на родителите да осигуряват издръжка на децата си, ако учат редовно обучение за висше образование, но не повече от 25-годишна възраст.

Заради безхаберни родители все по-често в съдилищата се разглеждат искове, заведени директно от деца срещу родители, като няма разлика в това дали майка или баща са проявили безотговорност, отбелязват магистрати. Наскоро в съда бе разглеждат дори колективен иск от няколко деца, представлявани от най-голямата сестра, заведен срещу майка им, която ги е зарязала от години. Избягали безотговорно майки пък все по-често биват лишавани от родителски права по съдебен път. Наложените им издръжки обаче се събират трудно, защото най-често дирите на пишман родителките се губели в чужбина с години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст