ЕК опроверга информацията за нови предложения към Гърция

мина андреева

Европейската комисия няма да прави нови предложения на Гърция от името на международните кредитори на Атина. Това заяви говорителят на ЕК Мина Андреева.

"Нови предложения няма", каза тя по повод на изявлението на еврокомисарят по финансови въпроси Пиер Московиси, който по-рано днес намекна, че ЕК ще излезе с нови предложения за Гърция днес.

"Място за преговори между кредиторите и Гърция все още има", подчерта Московиси.  "Юнкер ще отбележи бъдещата посока на движение и аз се надявам, че всички ще следват пътя на компромиса", заяви еврокомисарят. "Ние трябва да продължим да обсъждаме," настоя Московиси, като подчерта, че за изпълнителната власт на ЕС, "вратата винаги е отворена за преговори."

В Гърция е обявена банкова ваканция, а банкоматите пускат по 60 евро на ден, като това не важи за чужденците. Пред машините за теглене на пари се извиха опашки вчера, а централната банка обяви, че полага огромни усилия, за да смогне да ги зарежда.

До тези драматични решения се стига, след като международните кредитори на Гърция отказаха да продължат срока на спасителното финансово споразумение, изтичащо на 30 юни. Атина фактически прекъсна преговорите, като ги обвини, че искат да поставят Гърция на колене, и изненадващо обяви референдум на 5 юли, на който гръцкият народ трябва да се произнесе одобрява ли предложенията на кредиторите.

Правителството на премиера Алексис Ципрас посъветва гърците да гласуват с „Не", което още повече ядоса кредиторите, и те отказаха да продължат преговорите дори само до референдума, както Ципрас поиска.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст