Над 1,8 млрд. лева са изплатени на фермерите

Земеделие без модерна агротехника не е възможно

Над 1,8 млрд. лева са субсидиите, изплатени на земеделците тази година. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на бизнес форум, посветен на новата Програма за развитие на селските райони. Днес е последният ден, в който фермерите получават субсидиите си.

"До края на август България ще поиска от Брюксел първото изменение на новата Програма за развитие на селските райони. Целта е да се дадат шансове на повече фермери да направят инвестиции в хидромелиорации. Това обаче ще стане едва след анализ на доклада, в който Световната банка обследва напоителните системи у нас", каза Танева.

Пред участниците в бизнес форума директорът на Фонд "Земеделие" Румен Порожанов съобщи, че през второто полугодие на тази година Фондът ще трябва да разплати над 1 милиард лева по старата програма. 

"Има огромен интерес към усвояване на европарите, но не винаги този интерес е здравословен", каза Порожанов. Той даде пример с одобряваните в миналото проекти за фотоволтаични централи, които по никакъв начин не са допринесли за развитие на селата. Целта е в новия програмен период да се избегнат всички лоши практики от предишния.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст