Обрат: Гърция и кредиторите преговарят за споразумение до полунощ

варуфакис

Гръцкият премиер Алексис Ципрас инициира опити за постигане на споразумение с кредиторите в последния момент. Правителството изглежда готово да отстъпи от снощното категорично “не” на премиера на предложението, което му отправи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Промяната в позицията му бе наложена от натиска от страна на европейските институции, опозицията в страната, а и на депутати от СИРИЗА. Причина за обрата е тежката ситуация, която предизвика затварянето на банките.

Офертата към гръцките управляващи е била отправена веднага след телевизионното интервю на премиера Ципрас в понеделник вечер, като Брюксел очаква отговор, обясни говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Кабинетът в Атина вече е изпратил до Брюксел послание, че разглежда представеното снощи последно предложение на Жан-Клод Юнкер. По информация на вестник "Катимерини" офертата "в последния момент" на Брюксел включва облекчения по дълга през октомври и промени в помощите за най-бедните гърци, но най-вече подкрепа за програмата "пари срещу реформи" на референдума в неделя.

Гръцкият премиер трябва да изпрати до полунощ писмо до председателя на Европейската комисия, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. В него трябва да се посочва, че Алексис Ципрас приема предложението на кредиторите, както то бе представено в неделя. Единствената промяна в него ще засяга помощите за ниските пенсии. В допълнение Ципрас ще трябва да се ангажира, че ще се обяви в полза на положителния вот на референдума, който свика идващата неделя.

Bloomberg предаде, че заместник-министърът на финансите Евклидис Цакалотос е заявил, че очаква да се предприемат инициативи за постигането на споразумение днес. Той допълни, че ако гръцката страна получи такова предложение, което не би могла да отхвърли, ще преразгледа въпроса около провеждането на референдума.

Финансовият министър Янис Варуфакис също остава обнадежден за постигането на споразумение в последния момент с кредиторите на страната, предаде Ройтерс. Той обаче, потвърди, че Гърция няма да направи плащането от 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд, чийто падеж е днес.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст