Протест заради Куршум джамия, жандармерия на входовете на града

Жандармерия

Засилено е полицейското присъствие на входовете на град Карлово и около Куршум джамия заради предстоящия протест на мюсюлманите там. Жандармерия е разположена още на входа при град Баня. Очаква се на митинга да присъстват мюсюлмани от цялата страна.

Пловдивският административен съд отмени заповедта на кмета на Карлово Емил Кабаиванов за забрана на мюсюлманския протест.

Според изпратеното уведомление до община Карлово от Районното мюфтийство в Пловдив, група граждани с мюсюлманско вероизповедание смятат да проведат днес „протестен митинг в защита на Куршум джамия”. Очаква се 500 души от цялата страна да изразят недоволството си срещу археологическите проучвания на Куршум джамия. От Главното мюфтийство заявиха, че не се отказват от митинга въпреки, че кметът забрани провеждането му. Сборният пункт е на входа на подбалканския град, където са струпани полицейските сили.

Кметът Емил Кабаиванов вчера забрани  провеждането на  митинга  с мотива, че е провокация срещу етническия мир. Той подчерта, че "Куршум джамия не е действащ храм, а историческа сграда, паметник на културата, която е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила духовното си предназначение".  

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст