СГС показва пътя на реформите, смята членът на ВСС Калин Калпакчиев

Висш съдебен съвет ВСС

Твърдението, че ще се наруши Конституцията ако бъде приета съдебната реформа без Велико Народно събрание, не е вярно. Това каза Калин Калпакчиев, член на Висшия съдебен съвет, в предаването „Тази Сутрин” по bTV. Според него във ВСС един срещу друг се противопоставят здравият разум и нежеланието за промяна. „Не е работа на ВСС или който и да е друг да казва дали тези промени могат да бъдат извършени от обикновено или Велико Народно събрание”, допълни още Калпакчиев.

„Конституционния съд е като торба късмети. Ние казваме „Какво ли би казал КС ако променим Конституцията?” в един или друг вид” поясни той. По думите на Калпакчиев Конституционният съд може да бъде сезиран, за да каже дали тази промяна може да бъде извършена или не. „Не можем да направим реформа в Конституцията, само защото Конституционният съд забранявал”, поясни още той.

Според него съдиите, независимо от опитите за пропаганден шум, гледат сериозно на промените и предлагат конструктивни неща. За Калпакчиев предлаганите от Правосъдното министерство промени, съдиите ще имат реални правомощия да решават проблемите с командироването, натовареността на съдиите.  Проблемът с командироването до голяма степен в СГС е решен, подчерта той.

Калпакчиев се абстрахира от мнението на мнозинството във ВСС, че е необходимо Велико народно събрание, за да се извършат промени в Конституцията. "Седем-осем членове не сме на това мнение", категоричен е той. Според него това твърдение е невярно логически погрешно и лесно може да бъде опровергано.Във варианта Велико народно събрание Калпакчиев заподозря само една цел – да каже, че реформите са невъзможни и да ги отложи.

Калпакчиев коментира и темата явно/тайно гласуване във Висшия съдебен съвет. Той се позова на решение на Конституционния съд отпреди пет години, в което съдиите казват, че явното избиране на председатели на съдилища не само, че не е противоконституционно, а е силна гаранция за прозрачност и демократичност в работата на ВСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст