Противниците на реформите се консолидират

Парламент блиц контрол Бойко Борисов

Юни беляза рязко намаляло темпо на реформаторския устрем от предходните седмици, според редовния месечен анализ на Института „Иван Хаджийски” за отминаващия политически месец. Налице е консолидация на противниците на реформените пакети в повечето направления, смятат анализаторите.

В съдебната сфера прокуратура, ВСС и Инспекторат на ВСС застанаха категорично срещу идеите на министър Иванов както за промени в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт, в здравната сфера отдавна натрупалите се възражения срещу идеите на министър Москов достигат и управляващото мнозинство, консолидирана съпротива на бизнеса срещу новите цени на тока отлага влизането им в сила, посочват те.

Борисов постепенно успя да си извоюва еманципирана роля в собственото си управление и така да придобие максимална свобода на действие без оглед на каквото и да било съобразяване с партньори, коментират от Института.

Анализаторите отбелязват, че последният месец е бил белязан от етническо напрежение и допълват, че това е подводен камък, чиято тежест не бива да се игнорира. Според тях предпазливите реакции на Борисов показват, че той съзнава рисковете на ситуацията.

Вътрешното разделение в РБ, което е очакван елемент, доби нови форми, отчитат още от „Иван Хаджийски”. Ако преди се говореше за две обособени течения, условно представлявани от ДСБ от една страна и СДС/ДБГ – от друга, то вече дори СДС изглежда като отделна, трета писта, със собствени отношения с ГЕРБ,  коментират те.

Политическият процес предоставя на БСП възможността да се утвърди като алтернатива на управлението, но вътрешните противоречия й пречат да капитализира обществено и медийно този шанс, се посочва още в анализа.

Затварянето на БСП във вътрешнопартийни проблеми позволява на този етап относително успешно да се реализират целите на Георги Първанов – сближаване (увенчано с подписите за дълга) и търсене на максимален брой общи номинации, за да има основа за по-нататъшна интеграция след местния вот, смятат от Института.

Според тях юни се е оказал успешен за ДПС, което отново се е изявило като централен фактор в българската политика. След силното си „включване” в централния политически дебат със седемте точки ултиматум към кабинета, ПФ отново се връща на по-задни позиции, смятат анализаторите. Според тях „Атака” сякаш губи и част от радикално-опозиционния си имидж с поредица от гласувания или неучастия в гласувания в парламента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст