Royal Bank of Scotland е изправена пред глоба за 13 млрд. долара

royal bank of scotland

Почти държавната английска кредитна институция Royal Bank of Scotland (RBS) е заплашена от глоба с размер до 13 млрд. долара по обвинения, че е подвела клиентите си при покупки на ипотечни ценни книжа (mortgage-backed securities – MBS), пише водещият световен бизнес вестник The Financial Times.  Санкцията може да провали – или поне да отложи за неопределено бъдеще плановете  на британското правителство да продаде своя капиталов дял в трезора – една полунационализация, която спаси RBS от фалит през 2008 г.

Мъчителните перспективи пред подкрепената от правителството британска банка да плаща големи суми на щатски дружества, започва през 2011 г., когато Федералната агенция за жилищно финансиране (Federal Housing Finance Agency – FHFA) осъди 19 от най-големите финансови институции от името на щатските ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac.

Според обвинителите в лицето на FHFA банките са подвели клиенти за ценни книжа, като са ги пакетирали с ипотеки на кредитополучатели, чийто шанс да върнат кредита си е бил малък. Въпреки това потенциалните 13 млрд. долара са повече в сравнение с очакванията на редица анализатори. Сумата е повече r от глобите, които индустрията трябваше да плати и които също бяха по-големи спрямо първоначалните очаквания. Тя е два пъти повече от очакваната печалба на RBS за 2015 г., както и доста над провизиите й.

По-голямо от очакваното по обем съдебно споразумение ще бъде поредното препятствие пред плановете на британския финансов министър Джордж Озбърн да пристъпи към разпродажба на 79% държавен дял в капитала на RBS през следващите месеци – и то на загуба за данъкоплатците.

В интервю за Financial Times председателят на Борда на RBS в оставка сър Филип Хемптън заяви, че банката вече е заделила провизии за 2,5 млрд. долара за глобата. Но поради неизвестните все още размера на санкцията, Хемптън смята, че е „добра идея да излезем от пътя преди старта на приватизацията“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст