Социалните партньори не харесаха законопроекта на Москов за болниците

Министерски съвет - Съвет за тристранно сътрудничество Ивайло Калфин Владислав Горанов

Няма подкрепа от страна на социалните партньори за законопроекта за промяна на Закона за лечебните заведения. Това съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин след заседанието на  Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите му няма подкрепа, дори и след информацията, че частта за приватизация на болниците ще отпадне.

На заседанието КНСБ настоя за налагане на едногодишен мораториум за откриване на нови болници след влизането в сила на Закона за лечебните заведения, докато заработи националната здравна карта, която се въвежда с него.

От Българската стопанска камара заявиха подкрепа единствено за националната здравна карта, подкрепиха и предлаганите мерки за ограничаване на разходите за лекарства, както и за атестацията на лечебните заведения. Според работодателите обаче трябва да има по-високи изисквания за длъжността директор на болница, защото сега заложеното изискване само за магистърска степен без здравен мениджмънт не е достатъчно.

От стопанската камара заявиха още, че настояват ясно да се каже в закона за какво точно ще се използват парите от здравноосигурителни плащания, да има ясни правила за използването на парите от НЗОК, както и засилване на контролните функции на касата. От камарата поискаха залагане на рестрикции и санкции за болниците, които нарушават бюджетната дисциплина.

От КРИБ пък дадоха своята принципна подкрепа за предлагания законопроект, като направиха забележката, че искат в консорциумите да не се включват болници с ниска акредитационна оценка.

Калфин отбеляза, че социалните партньори имат много забележки и се надява депутатите между първо и второ четене да отчетат позициите им. Вицепремиерът, който е председател на тристранния съвет, отправи призив към Министерството на здравеопазването подобни законопроекти първо да минават през тристранен съвет и тогава да влизат в парламента, което е в интерес на обществеността.

Законопроектът е внесен от правителството в Народното събрание без да минава през тристранката и дори вече е разглеждан от парламентарните комисии. Върнат е за съгласуване с работодателските и синдикалните организации с писмо от председателя на здравната комисия Даниела Дариткова. Становището на тристранката обаче не ангажира с нищо изпълнителната и законодателната власт.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст