Кунева иска единен Реформаторски блок на изборите

вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева организира дискусия за целите

Трябва да има решение за общо явяване на Реформаторския блок на местните избори. Това коментира пред bTV лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

Тя подчерта, че Найден Зеленогорски не е отправил ултиматум към останалите партии, когато е заплашил да подаде оставка като председател на предизборния щаб. По думите на вицепремиера, бившият кмет на Плевен без коалиционно споразумение е оставен на принципа „И сам войнът е войн”.

Според нея големи разминавания в позициите на националните ръководства няма, но по-различна е ситуацията с местните им структури. „Не е лесно за нито един от лидерите, има натрупани отношения, особено в градовете. Те трябва да са сигурни, че не просто го искат, а партиите им по места го искат”, посочи тя и даде пример с Видин, където отношенията между структурите на различните политически сили са сложни.

Кунева обаче се похвали, че има и случаи, в които местните организации на партиите от РБ са се събрали и са стигнали до единна кандидатура – в Плевен и Добрич.

Лидерът на ДБГ категорично отхвърли твърденията, че партията й е претърпяла провал при опита си да наложи Соломон Паси за кмет на София. Според нея целта е била да се предложи човек, който да събере широка периферия, но е последвала „рязка реакция от страна на някои колеги”.

Тя поздрави предложения от ДСБ Вили Лилков, като подчерта, че и той като Соломон Паси е заявил, че е склонен да бъде само единен кандидат на РБ. Според нея крайната цел е реформаторите да се съберат, да обсъдят няколко кандидатури и да изберат най-добрата.

Лидерът на ДБГ съобщи, че през другата седмица ще се проведе председателски съвет на партиите от РБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст